Vårt sortiment

För en tid sedan hade vi besök av exportchefen på ett av de mest välrenommerade engelska textilhusen. Hon uttryckte sig på följande sätt om vårt sortiment: ”O my god, I don’t think I have seen so many top brands in one place anywhere else in Sweden. Actually, not even in London, except for Harrods”

 

Den som någon gång besökt ett väveri kommer aldrig mer tycka att ett tyg är dyrt. Att spinna, färga och väva naturens fibrer till en textil är en oerhört komplex sak. Idag har det blivit något av en utmaning att hitta den typ av textil vi helst vill arbeta med. Textil som genom sitt innehåll och sätt att tillverkas på skapar någon form av tillhörighet och också är behagligt att använda. Som inte känns artificiellt, syntetiskt och konstgjort.

Under några år försvann en stor del av väverierna från Europa och produktionen flyttades till låglöneländer och automatiserades i så hög utsträckning som möjligt. Ojämna naturfibrer passar då inte riktigt in. En perfekt och jämn polyesterfiber är att föredra… Vi tycker inte det, och som tur är så upplever vi att utvecklingen har vänt.

Fin textil behöver inte heller vara detsamma som dyrbara lyxprodukter. Vi ser att de svenska, danska och norska väverier, som huvudsakligen är inriktade på den offentliga sektorn, åter börjar bli uppskattade. Även då det gäller textil i hemmiljö. Vi tror det beror på att dessa textilier uppfattas som trovärdiga och genuina. Vi har besökt flera av dessa väverier och kan skriva under på just detta! Underbara slitstarka ullvaror som är som gjorda för den skandinaviska möbeldesignen med dess ikoner. (vilket många gånger faktiskt är precis vad de är)

Men textil har också länge varit förknippat med lyx, helt enkelt beroende på att tillverkningen är så komplex. Och är så, än idag. När sidenet kom till Europa var det mer exklusivt än vad vi idag riktigt kan förstå. En bröllopsklänning i fint siden kunde kosta mer än en fullt inredd större herrgård. Sedan dess har det skett en enorm utveckling, men det är fortfarande så att naturmaterialens egenskaper påverkas av väder, vind och yttre förutsättningar. Linet som växer i ett varmt klimat får helt andra egenskaper än det som växer här i Norden. Ullens egenskaper förändras beroende på hur fet ullen är, med andra ord beroende på vilka förutsättningar de djur ullen kommer ifrån har haft under året. Idag är vi många som tycker om naturfibrer. Fiber från Lin, hampa, bambu och nässlor. Ull från alpackan, som ger en lyxig och fanatsktsikt mjuk ull. Eller kanske ännu lite lyxigare, fjäderlätt ull från Kashmirgeten. Och såklart siden, den tunna tråd som mullbärsfjärilens larv innesluts av.

Vi har antagligen ett av Sveriges största urval av textilier, i vårt ”bibliotek”, men det har förändrats de senaste åren. Vi har prioriterat de varumärken som vi uppfattar gör rätt val, och det är dessa vi också förnyar, uppdaterar och väljer att visa i vår utställning. Se mer av vårt utbud av textilier här!

Previous slide
Next slide